Schooljaar 2018-2019.

We zijn gestart.

Na een heerlijk zonnige zomervakantie zijn we weer met frisse moed gestart in groep 1 en 2 en we hebben er zin in.

Het was even wennen, want dit jaar hebben we maar liefst twee meesters in onze groep. Meester Jacco werkt op maandag en  dinsdag , meester Ronald is begonnen met zijn studie en komt regelmatig in onze groep meedraaien.

Al snel zat iedereen in het vertrouwde ritme en hebben we zoals gebruikelijk alweer heel veel activiteiten gedaan in onze groep, zoals o.a de kring, buitenspelen, werken in de klas, enz.

 

 

Project Engels

Afgelopen week hebben we het project “Engels”afgesloten. In de voorgaande week stond onze klas in het teken van Engeland.

Wat hebben we veel geleerd o.a. heel veel Engelse taal, liedjes, knutsels, zoals een dubbeldekker maken,de Big Ben bouwen, een ferry tekenen, de vlag maken.

Het was een leerzame week waar de leerlingen ook van hebben genoten.

 

Coöperatief werken

Samenwerken en elkaar opdrachten geven met behulp van een kleurplaat, dat oefenden we deze keer.

Schrijven

Zo zag onze schrijfles er afgelopen week uit. Met je vinger schrijfsels maken in de verf en heel handig, even schudden en weg is alles.

Een jarige

Hoe vervelend kan het zijn. Ben je jarig en lig je met griep in je bed. Het overkwam Bram. Zodoende vierde hij pas later zijn verjaardag en kon er gelukkig toch nog goed van genieten.

Het was koud, maar toch gingen de bikkels eropuit. We gingen schaatsen dan wel niet met de onderbouw op de ijsbaan, maar een beetje beschut op de sloot tegenover de school.Zo te zien is iedereen er klaar voor.

Een nieuwe maand en dat betekende maandopening. Ditmaal verzorgt door de bovenbouw. we  kregen een moeilijke opdracht : Zonder je handen te gebruiken moet de hoepel doorgegeven worden.Oef dat was wel even ploeteren en zweten.

Vorige week hebben we gewerkt rondom “Gevoelens”.Wat voel je als je blij bent? Waarom ben je weleens boos? Waar ben je bang van? Hoe kun je zien dat je verdrietig bent? enz.

We hadden ook brievenbussen waar je of een afbeelding of een verhaaltje in mocht stoppen. Eerst goed luisteren of /en kijken en daarna werd er met de groep besproken in welke brievenbus we het stopten b.v. Was opa verdrietig of boos?

De “postbode” stopte de “brief” dan in de bus.

We lazen ook voor uit het boek “Kikker en zijn vriendjes”. Daar hoorde ook een coöperatieve opdracht bij: “Plak de plaatjes van het boek in de goede volgorde”.

Sommigen hadden een hele lange reep  met plaatjes, die we toch wel even moesten meten.Anderen hadden een heel andere creatieve manier bedacht.

 

Net voor de vakantie was er nogal wat reuring in onze groep.

Het begon met de verjaardag van Daan. Hij werd 5 jaar en natuurlijk hoorde daar een feestje bij en mocht er gegrabbeld worden.

Vrijdag werd een erg leuk begin van de vakantie, want we mochten samen met de middenbouw het Letterfeestje van groep 3 vieren, letters zoeken, letters vissen en natuurlijk letterbingo. Wat was het spannend.

Na de kerstvakantie zijn we weer met frisse energie begonnen. De komende tijd staat onze groep in het teken van “Winter”. Dit zal als een rode draad door al onze activiteiten lopen. Alvast een voorproefje:

Joe aan het snowboarden, Toon stempelt sneeuw met wattenstaafjes, Bram en Niels maken n.a.v. een bouwtekening een vogelhuis en Jeruel en Daan hebben voor de dieren holletjes gemaakt in de zandtafel.

 

           

 

Een jarige

Net voor de kerstvakantie hadden we nog een jarige in onze groep. Jeruel werd 6 jaar en hij genoot ervan, daarbij kwam ook nog dat hij, geheel in het teken van Oud en Nieuw, trakteerde op “vuurwerk”. Succes verzekerd!!

Werken met je schoudermaatje

Als afsluiter van de week hadden we een les “spiegelen”. Met je schoudermaatje vormde je een duo, de één ” hing de ballen in de boom” , de ander deed dat precies na,. Dus… goed kijken. Na een poosje werd er gewisseld.

Een jarige

Donderdag 14 december was Niels jarig en dat werd natuurlijk gevierd. Hij werd 6 en is nu niet alleen de oudste van onze groep, maar ook nog de grootste!!!

Freerunnen

Afgelopen donderdag was het de laatste les voor de kerstvakantie van meester Louis, omdat de leerlingen het graag wilden, werd het een gymles freerunnen.

Wat vond iedereen het geweldig, zelfs de leerlingen van groep 1 en 2!!!

Schaatsen

Deze keer een heel andere invulling van onze gymles. We gingen schaatsen in Wijk en Aalburg. Gelukkig kon de bus ons dit keer daar brengen.

Het regende en waaide flink maar dat mocht de pret niet drukken. We konden schaatsen onder een overkapping. Iedereen kreeg een paar schaatsen. Sommigen konden zelfs al op schaatsen met één ijzer, anderen schaatsen met dubbele ijzers er lustig op los.Al snel moesten de mutsen en dassen af en de jassen uit, want van schaatsen krijg je het warm.

Voordat we weer terug gingen met de bus kregen we van de visboer nog een lekker stukje kibbeling. Nou dat ging er wel in.

Sint op school

In de kou, maar gelukkig droog, werden Sint en zijn Pieten door alle leerlingen, juffen en ouders opgewacht .Juf Lian zorgde voor de muzikale noot, zo zat de stemming er al goed in. Dit keer kwam Sint met een mooi rijtuig met 2 paarden ervoor en had Sint maar liefst 3 Pieten meegebracht.

Nadat Sint zich geïnstalleerd had in een lekker makkelijke stoel kon het feest beginnen. Elke groep had wel iets om aan Sint te laten zien, een dansje, een rap, een liedje.

Daarna bezocht Sint de groepen in de klas en had natuurlijk voor iedereen iets meegebracht. Spannend, want er moest ook nog gewacht worden tot iedereen zijn cadeautje had, maar daarna mocht er snel  uitgepakt worden.

Met tevreden kinderen werden Sint en zijn Pieten uitgezwaaid. Hopelijk weer tot volgend jaar Sint !!!!

Jarig

Eindelijk was het dan zover. Toon vierde zijn vijfde verjaardag en wat genoot hij ervan. Toon, nog van harte gefeliciteerd!!!!

Pyjama zingen.

Het was al pikdonker en akelig stil buiten afgelopen donderdag, maar in school was het een drukte van jewelste. Alle leerlingen mochten in pyjama naar school komen om niet alleen de schoen te zetten, maar ook om gezellig te zingen.En gezellig was het. Juf Lian zorgde ervoor dat de sfeer er goed inzat, juf Anneke las een verhaal voor en zo was het halfuurtje pyjamazingen zo voorbij.

Naar het sinterklaashuis

Wat spannend . Op dinsdag 21 november mochten we op bezoek bij Sinterklaas in zijn tijdelijke sinterklaashuis in Waalwijk.

We werden bovenaan de trap al opgewacht door een Piet die ons snel naar binnen stuurde, want het weer zat deze keer niet mee. Harde wind, koud en regen brrrrr.

Eenmaal binnen werden we rondgeleid door een meisjespiet. Zo kwamen we bij de bakkerij waar de lekkerste dingen gemaakt werden. Helaas was de mijter kwijt en die moest nog wel boven op een taart die alle kinderen ook mee mochten versieren.

Daarna gingen we naar de muziekpiet waar iedereen op het toneel naar hartenlust mee kon zingen .

De rondleiding ging verder langs de pakjeskamers, waarna we uitkwamen bij de boot van Sint. Een Piet was in slaap gevallen en nu waren de pakjes van de boot gewaaid.Gelukkig mochten er kinderen meehelpen om, d.m.v. een vlot en voortgetrokken door een touw, alle pakjes weer veilig op de boot te brengen.

Natuurlijk gingen we ook naar de kamer van Sinterklaas, die ook dit jaar hulp kreeg van de Rolstoelpiet.Gelukkig hadden de twee zoekpieten de mijter voor de taart gevonden en kwamen ze de versierde taart bij Sint brengen.

 

Nadat we nog pepernoten en een mandarijn gekregen hadden gingen we weer naar school , al was iedereen veel liever nog een tijdje gebleven.

 

Bezoek Gemeentehuis

Woensdag 1 november mochten we op bezoek komen op het Gemeentehuis, dit alles in het kader van de lessen Burgerschap.

We werden ontvangen door een aardige mevrouw, die ons meteen meenam naar de raadzaal.Daar werden we verwelkomd door de burgemeester en mocht iedereen een plaatsje zoeken op de stoelen van de raadsleden.

Eerst moest de    burgemeester zijn ambtsketting nog aandoen en kregen de leerlingen uitleg over het gebruik van de microfoon, die vlak voor hun neus  stond. Nou dat was natuurlijk heel erg interessant. Eerst op het knopje drukken, dan ging het lampje op de

microfoon aan en dan hoorde je je eigen stem lekker hard door de raadzaal.

 

De “raadsvergadering ” kon beginnen. Met behulp van een powerpoint-presentatie vertelde de burgemeester wat er zoal in de gemeente Aalburg gebeurde en wie daar allemaal verantwoordelijk voor waren. Natuurlijk  mochten er vragen gesteld worden en dat was niet tegen dovemansoren gezegd.

Na een leerzame vergadering mochten we nog een kijkje nemen in de werkkamer van de burgemeester, kreeg iedereen een mooie mok en gingen we met weer veel ervaringen rijker terug naar school.

Schoolreisje

Eindelijk was het dan zo ver, donderdag 12 oktober gingen we op schoolreis. Deze keer bezochten we het Natuurmuseum in Tilburg.

De tentoonstelling “Bos” was interactief, zodat de leerlingen lekker zelf bezig konden zijn.Na de uitleg van een heel aardige mevrouw kregen we een sleutel. Er moesten allerlei opdrachten gedaan worden waarmee je “punten”kon verdienen. De sleutel werd in een boomstam gestopt en zo kon je een boom laten groeien in het bos. Zo kwamen er blaadjes aan de boom,verschenen er spinnen, tikten twee spechten tegen de stam enz.

De vloer bleek ook vol verrassingen te zitten, want  er liepen zomaar pissebedden, egels, spinnen en er dwarrelden blaadjes.

We gingen ook nog naar “Kikker is hier”, waar naar hartenlust gespeeld kon worden met allerlei attributen die in de boeken van Kikker voorkomen. Zo was er zijn huisje, kon je appels plukken, taart maken , memory spelen, puzzelen en zelf Kikker worden.

Toen iedereen alles wel gezien had gingen we richting Monkey Town. Na een lekker frietje of pannenkoek werd er o.a. geklommen , van de glijbanen gegleden en in de ballenbak gespeeld .

Om half drie werd er weer moe maar voldaan richting school gegaan.

Kinderboekenweek 2017

Het zit er alweer op de Kinderboekenweek 2017. Het thema dit jaar was “Gruwelijk eng” .Na een opening waarbij de leerlingen onder een heel groot spinnenweb door moesten kruipen, werd er op zoek gegaan naar verstopte boeken voor iedere groep en het woord kinderboekenweek 2017 gepuzzeld.

In elke groep werd uitgebreid aandacht besteed aan de KBW. Er werd met alle leerlingen elke morgen “maatjes gelezen”, hadden we ateliers waar je griezelhapjes kon maken, kon knutselen en met juf Lian griezelmuziek kon beleven.

De KBW werd afgesloten met een speurtocht. Na al dat gezoek en het denkwerk om allerlei opdrachten uit te voeren, was er nog een traktatie, een geheimzinnig drankje met iets lekkers.

In groep 1 en 2 stonden er allerlei werkjes op de weektaak, zoals een griezel blazen met ecoline en een slang maken van klei. We maakten ook een groot spinnenweb. Passen en meten . Oef wat was dat lastig.

De eerste maand in het nieuwe schooljaar zit er alweer op. Inmiddels heeft iedereen zijn of haar plekje gevonden in ons nieuwe groepje.

Het eerste project “Een nieuw schooljaar”  hebben we al achter de rug. Wat zijn we daar druk mee geweest, maar erg leuk.

           

Bouwen op de tafel, bouwen om het lichaam, opvullen met blokken.

Eén van de activiteiten  was om via een doordraaisysteem tekeningen te maken. Iedere leerling begon op een eigen blad , na één minuut werd er doorgedraaid naar de tekening van de buurman/vrouw en werd er op dat blad ook iets getekend , net zolang tot iedereen weer bij zijn/haar eigen tekening was.

Het was heerlijk weer dus werd er regelmatig buitengespeeld. De jongens, echte klimmers en klauteraars, bedachten zelf een “abseilbaan” en wat werd er netjes , bijna vanzelfsprekend, op je beurt gewacht.

         

Komende weken staan in het teken van de Kinderboekenweek. Op 4 oktober vindt hiervan de opening plaats, dat wordt griezelen.

 

—————————————————————————————————————————————————————————–

Wat een verjaardagsfeestjes tijdens deze decembermaand. Jeruel en Niels werden allebei vijf, Thijs en Pieter vierden hun zesde verjaardag.

                                                                                

Sint is alweer lang en breed in Spanje, maar hij heeft ons  een hele fijne tijd bezorgd. Een kleine impressie.

bezoek aan Sinterklaashuis in Waalwijk

bingo met Sint en Piet

 

 

 

 

 

 

tellen met “pepernoten”

 

 

 

Het samenwerken (coöperatief)  is iets wat standaard terugkomt in onze manier van werken. Tijdens deze sessie vertelt het ene kind aan het andere kind wat er gebouwd moet worden, daarbij wordt gebruik gemaakt van een soort tussenschot zodat er niet stiekem gekeken kan worden. Goed luisteren, goed verwoorden, de opdracht uitvoeren  enz. zijn dan van groot belang.

 

 

 

 

Een hardloopwedstrijd op het schoolplein met de stopwatch erbij. Daarna noteren welke tijd je behaald hebt. Zelf bedacht door de kleuters.

Hoe mooi kan leren zijn.

 

Een nieuw schooljaar.

De vakantie zit er weer op en afgelopen week zijn we weer met frisse moed begonnen. Dit schooljaar hebben we weer een groep 2 en een groep 1 in de onderbouw.

Na maandag eerst maar eens de spieren los gemaakt te hebben was er in de klas natuurlijk van alles te vertellen over wat iedereen in de vakantie beleefd had.

We hadden deze  week ook al meteen visite van Minnie de Muis. Ze had een mooi prentenboek meegenomen . Het boek heet “Wat hoor ik toch?

Minnie vond het eerst wel heel eng in de klas maar gelukkig konden de kinderen haar vreselijk op haar gemak stellen, zodat een ieder daarna lekker kon genieten van haar meegebrachte boek.

big_41599559_2_600-337