Schooljaar 2017-2018

Schoolreisje

Eindelijk was het dan zo ver, donderdag 12 oktober gingen we op schoolreis. Deze keer bezochten we het Natuurmuseum in Tilburg.

De tentoonstelling “Bos” was interactief, zodat de leerlingen lekker zelf bezig konden zijn.Na de uitleg van een heel aardige mevrouw kregen we een sleutel. Er moesten allerlei opdrachten gedaan worden waarmee je “punten”kon verdienen. De sleutel werd in een boomstam gestopt en zo kon je een boom laten groeien in het bos. Zo kwamen er blaadjes aan de boom,verschenen er spinnen, tikten twee spechten tegen de stam enz.

De vloer bleek ook vol verrassingen te zitten, want  er liepen zomaar pissebedden, egels, spinnen en er dwarrelden blaadjes.

We gingen ook nog naar “Kikker is hier”, waar naar hartenlust gespeeld kon worden met allerlei attributen die in de boeken van Kikker voorkomen. Zo was er zijn huisje, kon je appels plukken, taart maken , memory spelen, puzzelen en zelf Kikker worden.

Toen iedereen alles wel gezien had gingen we richting Monkey Town. Na een lekker frietje of pannenkoek werd er o.a. geklommen , van de glijbanen gegleden en in de ballenbak gespeeld .

Om half drie werd er weer moe maar voldaan richting school gegaan.

Kinderboekenweek 2017

Het zit er alweer op de Kinderboekenweek 2017. Het thema dit jaar was “Gruwelijk eng” .Na een opening waarbij de leerlingen onder een heel groot spinnenweb door moesten kruipen, werd er op zoek gegaan naar verstopte boeken voor iedere groep en het woord kinderboekenweek 2017 gepuzzeld.

In elke groep werd uitgebreid aandacht besteed aan de KBW. Er werd met alle leerlingen elke morgen “maatjes gelezen”, hadden we ateliers waar je griezelhapjes kon maken, kon knutselen en met juf Lian griezelmuziek kon beleven.

De KBW werd afgesloten met een speurtocht. Na al dat gezoek en het denkwerk om allerlei opdrachten uit te voeren, was er nog een traktatie, een geheimzinnig drankje met iets lekkers.

In groep 1 en 2 stonden er allerlei werkjes op de weektaak, zoals een griezel blazen met ecoline en een slang maken van klei. We maakten ook een groot spinnenweb. Passen en meten . Oef wat was dat lastig.

De eerste maand in het nieuwe schooljaar zit er alweer op. Inmiddels heeft iedereen zijn of haar plekje gevonden in ons nieuwe groepje.

Het eerste project “Een nieuw schooljaar”  hebben we al achter de rug. Wat zijn we daar druk mee geweest, maar erg leuk.

           

Bouwen op de tafel, bouwen om het lichaam, opvullen met blokken.

Eén van de activiteiten  was om via een doordraaisysteem tekeningen te maken. Iedere leerling begon op een eigen blad , na één minuut werd er doorgedraaid naar de tekening van de buurman/vrouw en werd er op dat blad ook iets getekend , net zolang tot iedereen weer bij zijn/haar eigen tekening was.

Het was heerlijk weer dus werd er regelmatig buitengespeeld. De jongens, echte klimmers en klauteraars, bedachten zelf een “abseilbaan” en wat werd er netjes , bijna vanzelfsprekend, op je beurt gewacht.

         

Komende weken staan in het teken van de Kinderboekenweek. Op 4 oktober vindt hiervan de opening plaats, dat wordt griezelen.

 

—————————————————————————————————————————————————————————–

Wat een verjaardagsfeestjes tijdens deze decembermaand. Jeruel en Niels werden allebei vijf, Thijs en Pieter vierden hun zesde verjaardag.

                                                                                

Sint is alweer lang en breed in Spanje, maar hij heeft ons  een hele fijne tijd bezorgd. Een kleine impressie.

bezoek aan Sinterklaashuis in Waalwijk

bingo met Sint en Piet

 

 

 

 

 

 

tellen met “pepernoten”

 

 

 

Het samenwerken (coöperatief)  is iets wat standaard terugkomt in onze manier van werken. Tijdens deze sessie vertelt het ene kind aan het andere kind wat er gebouwd moet worden, daarbij wordt gebruik gemaakt van een soort tussenschot zodat er niet stiekem gekeken kan worden. Goed luisteren, goed verwoorden, de opdracht uitvoeren  enz. zijn dan van groot belang.

 

 

 

 

Een hardloopwedstrijd op het schoolplein met de stopwatch erbij. Daarna noteren welke tijd je behaald hebt. Zelf bedacht door de kleuters.

Hoe mooi kan leren zijn.

 

Een nieuw schooljaar.

De vakantie zit er weer op en afgelopen week zijn we weer met frisse moed begonnen. Dit schooljaar hebben we weer een groep 2 en een groep 1 in de onderbouw.

Na maandag eerst maar eens de spieren los gemaakt te hebben was er in de klas natuurlijk van alles te vertellen over wat iedereen in de vakantie beleefd had.

We hadden deze  week ook al meteen visite van Minnie de Muis. Ze had een mooi prentenboek meegenomen . Het boek heet “Wat hoor ik toch?

Minnie vond het eerst wel heel eng in de klas maar gelukkig konden de kinderen haar vreselijk op haar gemak stellen, zodat een ieder daarna lekker kon genieten van haar meegebrachte boek.

big_41599559_2_600-337